Millaisia keinoja käytät palautumiseen? – Pinkkejä vinkkejä

Palautumisen merkitys elämässämme on suuri. Mikäli emme palaudu työn tuomista rasituksista työpäivän lopuksi sekä viikonlopun tai loman aikana, alamme kerätä palautumisvelkaa. Velkaa alkaa kerääntyä pikku hiljaa lisää ja lisää, ja jossain kohtaa velkakuorma kasvaa sellaiseksi ettei pitkä lomakaan enää riitä palautumiseen.

Akkuja on välillä ladattava, ne eivät lataudu itsestään. Palautuminen työn rasituksista on sekä kehollista että myös mielen palautumista. Aivotkin tarvitsevat irtiottoa ja lataamista.

Viikonloppu saatetaan täyttää täyteen ohjelmaa, jolloin sekään ei välttämättä enää toimi rentouttavana palautumisena työviikosta ja arjen ohjelmasta. Viikonloppukin saattaa olla siis suorittamista, jolloin maanantaina on jo valmiiksi uupunut. Stressitaso alkaa kohota helposti heti viikon alusta kun palautuminen ole ollut riittävää ja onnistunutta.

Jos sinusta tuntuu heti maanantaina väsyneeltä, pienetkin asiat ärsyttävät, töiden jälkeen lysähdät sohvalle ja selviydyt juuri ja juuri vain pakollista kotitöistä, eikä muuhun enää riitä energiaa, silloin voi olla kyse jo uupumuksesta. Lähdet maanantaina uuteen työviikkoon jo valmiiksi kuormittuneena ja sinulla on palautumisvelkaa.

Hyödynnä pienetkin hetket palautumiseen

Palautumista tapahtuu jo pienillä tauoillakin. Hyödynnä kahvi-, lounas ja muut työn tauot palautumiseen. Älä syö työntekemisen lomassa, vaan siirry työpöydän äärestä johonkin muuhun tilaan syömään. Ota kaikista tauoista pieni hetki aivoillesi ja anna niiden levätä.

Palautumiseen auttaa arjessa usein rentouttava loikoilu, oleskelu, urheilu, harrastuksissa käyminen, ja esimerkiksi ystävien ja läheisten kanssa oleminen eli sellainen mieluinen tekeminen joka irrottaa työstä. Tee siis arjessa, eikä vain viikonloppuna, jotain kivaa. Jotain minkä koet virkistäväksi.

Positiivinenkin stressi kuormittaa kehoa

Kuormituksen ja palautumisen tasapainoa voi vähän tunnustella. Se on meillä erilainen. Minäkin olen joutunut sitä monesti miettimään. Toisinaan vain on niin mielenkiintoisia asioita, että tulee innostuneena tai flow-tilassa tehtyä liikaa. On hyvä muistaa, että ei pelkästään niin sanottu negatiivinen stressi vaan myös positiivinen stressi kuormittaa kehoa. On siis pidettävä huolta palautumisesta, esimerkiksi tauotuksesta.

Yksilöllistä

Ikä voi myös vaikuttaa palautumiseen sekä erilaiset asiat elämässä. Eri ihmisten rajat tulevat vastaan eritavalla sekä eri kohdissa, jolloin on hyvä kun tunnistaa omat tarpeensa palautumiselle.

On myös pakko sanoa, että työ itsessäänkin voi olla palautumista. Mikäli työ on mielenkiintoista ja tuntuu virkistävältä, ja tauotat riittävästi. Monet, esimerkiksi liikunnanohjaajat, palautuvat osin jo työssään liikkuessaan asiakkaiden kanssa. Varsinkin jos työn määrä ei ole liian suuri päivän aikana.

Työssä pitäisi olla myös jaksoja, jolloin töitä voi tehdä rennommin. Työssä voi olla vaikka pari intensiivistä viikkoa, jolloin deadlinet paukkuvat, jonka jälkeen tätä pitäisi seurata muutaman viikon kausi jossa ei ole niin tiukkoja aikatauluja. Silloin voi esimerkiksi ideoida ja kehittää työtä.

Palautumisvelka on riski, jos sitä alkaa kertyä liikaa

Joten nyt palautumaan pienien taukojen ja tekemisten kautta! Velan tunteen kasvaessa, ota pieni loma. Parin päivän irtiotto voi jo auttaa kummasti. Liallinen touhuamisen määrä myös aina lisää tarvetta palautumiselle. Siksi hyvin aktiivisen viikonlopun jälkeen olo saattaa tuntua jo valmiiksi väsyneeltä.

Palautumiseen tarvitaan aina myös riittävästi unta, ja unesta voi toki joskus tinkiä, mutta ei jatkuvasti. Tilapäisesti voi nukkua liian vähän, mutta jos se jatkuu koko viikon ja viikonlopun, se tuo tullessaan uni- ja palautumisvelkaa. Siinä tapauksessa voi ottaa ”lepoloman” ja rentoutua nukkuen sekä loikoillen.

Mikäli loma tai tietoinen palautumislepokaan ei auta, silloin kannattaa miettiä omaa tekemistä, rutiineja, työnohjausta tai lääkärin kanssa keskustelua. Tilanne on myös aika haasteellinen jos kaikki vapaa-aika menee palautumiseen, silloin on mietittävä työkuormaa sekä työntekemistä ja kuinka sitä voidaan tehdä eritavalla, kuinka voisit tuunata työtäsi. Vapaa-ajan pitäisi olla meille muutakin kuin vain palautumista.

Vastapainoa ja muita pinkkejä vinkkejä

Yksi hyvä vinkki on vastapainon hakeminen. Mitä sellaista mukavaa voisit tehdä, joka tarjoaa työllesi vastapainoa? Jos esimerkiksi työsi on kovin sosiaalista, voi olla, että tuo tekeminen on jotain itsenäistä.

Jos tauotus tai uudenlaisen tekemisen aloittaminen tuntuu hankalalta, muista, että kun olet toistanut uutta tapaa tarpeeksi, se muuttuu rutiiniksi, eikä vaadi enää niin paljon energiaa. Kokeile edes kolme viikkoa, ainakin niin kauan kestää, että oppii uuden tavan.

Suosittelen myös omien rituaalien kehittämistä. Jos esimerkiksi on vaikeaa lopettaa töiden tekoa, tai töiden ajatteleminen, mitä pientä rituaalia voisit toistaa? Mielellään jokaisen työpäivän päätteeksi. Se voi olla vaikka korttelin ympäri kävely, kynttilän sytyttäminen tai jonkin tietyn musiikkikappaleen kuunteleminen.

Ihania palautumishetkiä sinulle!


Lue lisää kirjoituksiani (viimeisimmästä vanhimpaan):

Viisi vinkkiä työyhteisön motivaation edistämiseen ja etäjohtamiseen

Työmotivaatio ja työstä innostuminen lähtee merkityksellisyydestä – Pinkkejä vinkkejä

Apua lomamoodiin siirtymiseen nopeasti, minuuteissa!

Miten jokainen voi onnellistua kuvien avulla

Työpaja kansainvälisessä konferenssissa – pinkkejä vinkkejä

Blogiteksti siitä kun ei ehdi kirjoittaa – yrittäjän arkea ja pinkkejä vinkkejä priorisointiin

Taidettaako? – Pinkkejä vinkkejä taidetarpeisiin

Taidettako? Taideyrittäjän kokemuksia huonosta taiteesta, vai oliko se sittenkään huonoa? – pinkkejä vinkkejä

Ulkoistaako? Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä resurssienhallintaan

Naurua on toivottu lisää, eli tässä pinkkejä vinkkejä ja videoita naurulla, olkaa hyvät!

Vieraskynäni Kuvan avulla irti stressistä -pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän tasapainoilua palautumisen ja aikataulujen kanssa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea hinnoittelun ihmeellisessä maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea mainonnan maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Epäonnistumisista (yrittäjän) arjessa – pinkkejä vinkkejä sitkeyteen

Joku Johanna Wahlbeck törmäsi omaan henkilöbrändiinsä valmistellessaan tekstiä henkilöbrändäyksestä – Pinkkejä vinkkejä, niin, henkilöbrändäykseen

Yrittäjän arkea merkitsevien sattumien keskellä – pinkkejä vinkkejä tässä hetkessä elämiseen

Yrittäjän urapolku – pinkkejä vinkkejä uran valintaan

Yrittäjän arkea koulutusten markkinoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen

Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen

Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani esimerkiksi allaolevan yhteydenottolomakkeen kautta:

Vastaan viesteihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna at oivallamme.fi tai gmailistani.
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s