Tunteita ei voi poistaa tai sanoa, että et saa tuntea. Tunteiden käsittely työpaikalla on tärkeässä roolissa yrityksen tuloksen kanssa. Jos työpaikalla on hyvä olla – ilmapiiri on positiivinen ja ihmiset kokevat tulevansa hyväksytyiksi – näkyy tämä aina ulospäin myös asiakkaille. Se lisää työn imua ja sitä kautta tuottavuutta.
Kommunikointi ei aina ole helppoa. Tunteet ovat arjessa mukana, ja varsinkin nyt hybridi-etätyömallissa kommunikointi voi jäädä helposti vähäisemmäksi. Linjoilla on myös helppo jäädä ”näkymättömäksi” kuuntelijaksi, jolloin yksilön ajatukset eivät välity samalla tavalla muille kuin kasvokkain.
Moni yritys on myös muutoksen edessä. Työ saattaa muuttaa muotoaan ja työyhteisön toimivuuteen on löydettävä uudenlaisia keinoja. Muutos aktivoi tunteitamme. Se aiheuttaa helposti epävarmuuden tunnetta sekä vaatii tiimiltä että esimiehiltä osaamista tunteiden käsittelyssä.
Palaverit ja etätyö saattavat aiheuttaa myös negatiivisia tunteita eli turhautumista, ahdistusta, riittämättömyyttä ja jopa pitkästymistä. Jokainen meistä kokee positiivisia ja negatiivisia tunteita. Tunteet voivat helposti muuttua työyhteisössä hallitseviksi, jos niitä ei käsitellä. Tunteiden käsittely voi olla toisinaan haasteellista, koska se ei ole kuulunut meillä työkulttuuriin aiemmin. Moni ajattelee, että ei minun tarvitse tunteita näyttää tai kertoa niitä muille työpaikalla. Tunteet kuitenkin ovat olemassa, ja kun niitä ei käsitellä, ne voivat vahvistua ja sitä kautta aiheuttaa lisää tunteita, jolloin tunnepyörä on valmis pyörähtelemään.
Helpota ja löydä keinoja kommunikointiin
Olen toiminut pitkään työnohjaajana ja vetänyt erilaisia kehittämistyöpajoja. Taidelähtöiset menetelmät ovat erikoisosaamistani.
Kuvat ja yleensäkin kuvalliset menetelmät vaikuttavat kykyymme kuvitella sekä hyväksyä helpommin tunteitamme. Työyhteisössä voidaan opetella ja edistää kommunikointia sekä purkaa tunteita, yllättävän helposti ilman mitään erityistaitoja, hyödyntämällä kuvia.
Kaikki osaavat nykyään esimerkiksi valokuvata. Kuvan kautta on helpompi tuoda tunteita esille kuin sanallisesti kertomalla, ja kuva voi olla väline työhyvinvoinnin edistämiseen ja kommunikoinnin kehittämiseen. Kuvien avulla voidaan kehittää myös työilmapiiriä, vuorovaikutusta, johtamista ja esimiestyötä sekä tehdä muutoksesta turvallisempaa.
Negatiivisia tunteita ei koskaan kannata piilottaa tai lakaista maton alle. Ne saattavat alkaa elää muutoin omaa elämäänsä ja vaikuttaa koko tiimin tulokseen. Ne voivat myös kasvaa ylitsepääsemättömiksi tunteiksi yksilön kohdalla mikä pahimmillaan johtaa siihen, että työntekijä alkaa voida huonosti. Tämä taas saattaa heijastua koko tiimiin ja sitä kautta vaikuttaa työilmapiiriin. Taidemenetelmien, esimerkiksi Neemo-prosessin, kautta tiimin ja sen jäsenten on helpompi tuoda tunteet siihen hetkeen ja omaan tilanteeseen sopivalla tavalla näkyväksi ja kehittää vuorovaikutustaitojaan.
Ole yhteydessä, jos kaipaat keinoja edistääksesi työhyvinvointia tai turvallisempaa muutosta henkilökunnalle. Voit lukea asiakkaiden referenssejä klikkaamalla tästä.
Lue lisää kirjoituksiani (viimeisimmästä vanhimpaan):
Hybridityö vai perinteinen lähityöskentely?
Millaisia keinoja käytät palautumiseen – Pinkkejä vinkkejä
Viisi vinkkiä työyhteisön motivaation edistämiseen ja etäjohtamiseen
Työmotivaatio ja työstä innostuminen lähtee merkityksellisyydestä – Pinkkejä vinkkejä
Apua lomamoodiin siirtymiseen nopeasti, minuuteissa!
Miten jokainen voi onnellistua kuvien avulla
Työpaja kansainvälisessä konferenssissa – pinkkejä vinkkejä
Blogiteksti siitä kun ei ehdi kirjoittaa – yrittäjän arkea ja pinkkejä vinkkejä priorisointiin
Taidettaako? – Pinkkejä vinkkejä taidetarpeisiin
Ulkoistaako? Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä resurssienhallintaan
Naurua on toivottu lisää, eli tässä pinkkejä vinkkejä ja videoita naurulla, olkaa hyvät!
Vieraskynäni Kuvan avulla irti stressistä -pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän tasapainoilua palautumisen ja aikataulujen kanssa – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea hinnoittelun ihmeellisessä maailmassa – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea mainonnan maailmassa – pinkkejä vinkkejä
Epäonnistumisista (yrittäjän) arjessa – pinkkejä vinkkejä sitkeyteen
Yrittäjän arkea merkitsevien sattumien keskellä – pinkkejä vinkkejä tässä hetkessä elämiseen
Yrittäjän urapolku – pinkkejä vinkkejä uran valintaan
Yrittäjän arkea koulutusten markkinoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen
Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen
Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin
Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä
Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä
Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani esimerkiksi allaolevan yhteydenottolomakkeen kautta:
Vastaan viesteihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna at oivallamme.fi tai gmailistani.
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.