Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

No niin, tänään se tapahtuu. Aloitan yrittäjyydestä bloggaamisen.

Tänään olin Akavan järjestämässä some-koulutuksessa, jossa kouluttajana oli kaimani Johanna Hurmerinta. Ajattelin suoraan sanottuna päivällä, etten ainakaan bloggaamaan rupea, mutta toisinpa nyt käy.

Tämä wordpressin sivu minulla on oikeastaan ollut jo yli vuoden, mutten ole käyttänyt sitä. Varsinainen yrityssivustoni on Oivallamme.fi. Halusin kokeilla wordpress-alustaa, kun sitä oli moni kehunut, ja hain siihen samaa tyyliä ja värejä kuin käyntikorteissani. Kuva joulukuulta, jolloin koitin väsäillä myös värimaailmaan sopivia pipareita:

korttipiparein

Suunnittelin kyllä jo aiemmin henkilökohtaisista aloittavan yrittäjän kokemuksistani bloggaamista, mutta sitten esitin ideani jollekin, joka tyrmäsi sen, enkä ollut tarpeeksi rohkea uskoakseni intuitiooni. Kaimani korosti koulutuksessaan mm. rohkeutta ja eri foorumeilla aktiivisesti toimimista, ja yrittäjäkollega totesi koulutuksessa, että hän ainakin haluaisi lukea sellaista blogia.

Irtisanouduin kokoaikaisesta työstäni ihanasta taidemuseosta EMMAsta ja heittäydyin osin tyhjään, tabula rasa, viime vuoden maaliskuun alusta, jolloin aloin päätoimiseksi yrittäjäksi. Kokoaikaisena EMMA-aikanani bloggasin museon sivuilla pari kertaa, 2013 ja 2015. Yhteistyö taidemuseon kanssa jatkuu yrittäjäroolissakin, tänä vuonna EMMA-klubilaisten taidematkojen muodossa.

Moni neuvoo, että aluksi kannattaa muun työn ohessa hankkia tarpeeksi asiakkaita ja sitten vasta heittäytyä. Minulla ei kuitenkaan työnohjaajana, kouluttajana ja kuvataideterapeuttina ollut mahdollisuutta hankkia tarpeeksi tyhjiä aukkoja kalenteriin ”muuta” varten vielä kokoaikaisessa työssä ollessani, varsinkin kun työajat vaihtelivat, eikä säännöllisiä viikonloppuvapaita ollut työn luonteen vuoksi.

Carpe diem! Heittäydyin. Aluksi asiakkaita ei ollut montaa ja tuntui monella tavalla jotenkin lamaannuttavalta. Luulen, että vasta vuoden 2016 loppupuolella aloin uudelleen energisoitua. Olin kyllä ihan tietoisesti opiskellut vuosia työn ohessa, mutta tarvitsin aikaa tuosta ruuhkailusta palautumiseen ja uuteen orientoitumiseen. Vieläkään ei ole tarpeeksi asiakkaita, mutta enemmän. Tulossa on muun muassa koulutuksia. Riippumatta miten tässä ”lopulta” käy, en kadu heittäytymistäni.

Yrittäjän arkeni on todella vaihtelevaa ja oman näköistä. Olen aina pitänyt vaihtelusta ja uusista haasteista, osaamiseni melkeinpä rajoilla käymisestä, ja tätä yrittäjän arjessani riittää. Toisaalta huomaan jopa kaipaavani jonkin verran rutiineja, joita nyt pyrin itselleni rakentamaan. Näihin rutiineihin sisältyy myös some-rutiineja, joihin kuuluu ensi viikosta alkaen viikoittaisen työnohjauksellisen vinkin jakaminen Facebookin Oivallamme.fi-sivulla ja muissa some-kanavissa.

Vinkkilistaa aloittelevalle yrittäjälle, omia suosituksiani:

  • hanki käyntikortti, se on vanhanaikaisista markkinointitavoista jäämässä ja kätevää
  • hanki hyvä kirjanpitäjä (suositeltu, jolla kokemusta alasi toimijoista), ellet itse ole sellainen ja/tai kykene ja halua (= tärkeä yhdistelmä) sitäkin puolta hoitaa. Moni kirjanpitäjä myös neuvoo yrittämisessä
  • tee omat nettisivut yrityksellesi ja kerro niistä eri kanavilla
  • kuulu liittoon ja järjestöihin, niihin jotka itsellesi ja alallesi sopivat. Liitot ja järjestöt tarjoavat erilaista käytännön apua ja koulutusta, sekä lisäksi verkostoitumista ja vertaistukea. Pieniin jäsenmaksuihin nähden saat moninkertaisesti takaisin. Itse kuulun  Akavan lisäksi Suomen Yrittäjiin, ja edustamieni alojen ammattijärjestöihin, kuten Suomen Työnohjaajiin, Suomen Kuvataidepsykoterapeuttien Liittoon ja Museopedagoginen yhdistys Pedaaliin
  • ole aktiivinen sosiaalisissa medioissa, tee omannäköistä some-sisältöä rohkeasti, muistaen, että kaikki olemme erilaisia eikä kaikkia voi miellyttää
  • älä sano kyllä kaikelle, vaan mieti onko kyseinen asia sellainen, mitä haluat jatkossakin tehdä, työn ilolla syntyy satakertainen tulos

Tässäpä tämä. Ensimmäinen yrittäjäblogikirjoitukseni 🙂

Mitä pidit? Haluatko, että jatkan yrittäjäkokemuksistani bloggaamista? Haluatko vinkkilistalle jatkoa?

Lue myös:

Blogitekstini markkinoinnista

Blogitekstini huolehtimisesta ja murehtimisesta, sekä ratkaisuista pinkkeinä vinkkeinä

Lisää minusta

2 thoughts on “Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s