Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Taas kävi niin, että kun sanoin koulutuksessa etten aio toistaiseksi tehdä maksettua mainontaa yritykselleni, samana iltana ostin ensimmäisen Facebook-mainokseni. Ilmeisesti kun sanon, etten tee, mahdollisesti teen. Näin kävi myös kuukausi sitten kun aloitin bloggaamisen. Kerron tällä kertaa tästä seikkailusta ja markkinointiin liittyvistä aloittelevan yksinyrittäjän ajatuksistani.

ekasomemainos2017

Jos mainoskuvani ei näy, klikkaa tästä nähdäksesi miltä ensimmäinen some-mainokseni näytti.

Yritin toteuttaa erilaisia ohjeita, kuten sitä, että tekstin on hyvä olla lyhyt ja ytimekäs, ja kuva on aina kiva. Tavoitteena oli saada klikkauksia nettisivuilleni. Tässä mainoksessa keskityin työnohjauspalveluuni kysymällä ”Milloin koet työn iloa? Millaisia ovat tähtihetkesi? Yhdessä oivallamme enemmän!”. Sain viikossa yli 60 klikkausta. En tiedä johtaako yksikään niistä yhteydenottoon, tai asiakkaaksi asti. Välillä tuntuu, että markkinointi nykydigimaailmassa on näennäisen helppo aloittaa, mutta tuntuu siltä kuin ampuisi kovilla energiamäärillä tyhjyyteen, koska varsinaista tulosta, asiakkuuksien lisääntymistä, on vaikea nähdä tai ennustaa.

Ensin säädin tuon ensimmäisen some-mainokseni kohderyhmän aika laajaksi. Mainoksen oltua jo kaksi päivää esillä, päätin rajata kohderyhmää. No, jotenkin kuvittelin, että se säilyy samana muuten, mutta se tavallaan julkaistiin sitten uudelleen, ja kaikki tykkäykset hävisivät. Pieni asia sinänsä, mutta kyllä se näytti paremmalta kun sillä oli tuo parikymmentä tykkäystä, uuteenkin versioon ehti tulla kymmenisen kyllä, lopetan viikon kampanjani tänään illalla.

Nopeat syövät hitaat ja puhutaan paljon ns. ketteristä menetelmistä alalla kuin alalla, myös soveltuvin osin minun aloillani, kuten työnohjauksessa. Eli mennään esimerkiksi markkinoinnissa tekeminen edellä. Mutta tuo Facebookin mainostenhallinta on oma maailmansa, eikä ihan heti välttämättä aukene kun yrittää tehdä ketterästi. Löysin heti ensimmäisen mainosversion luotuani eräänlaisen sisäisen mainoksen jakolinkin, jota jaoin verkostolleni. En sen jälkeen ole löytänyt yrityksistä huolimatta kohtaa, mistä sen onnistuin saamaan, käsittämätöntä miten se vaivaa ja yritän kaivaa, mutta eihän se onnistu.

pb115064

Tämän kuvani on tarkoitus edustaa tässä kohtaa eräänlaista nauruhymiötä.

Olen opiskellut aikoinaan maisterin opintojeni yhteydessä yliopistolla myös markkinointia, ja nyt yrittänyt imeä tietoa erilaisissa tilaisuuksissa ja tietenkin netissä. Varmasti voin opiskella asiaa vielä lisää (loputtomiin), mutta tähän kirjaan nyt pinkeiksi vinkeiksi asioita, jotka tästä kaikesta ovat toistaiseksi jääneet mieleen. Lista on kirjoitettu omasta näkökulmastani palveluyrittäjänä, mielessä asiat, joita itse pääasiassa tarjoan, eli taideterapia, työnohjaus ja koulutukset. Toisenlaisen palvelun, tai tuotteen, tarjoajalle lista voi olla erilainen, ja korostan etten ole mikään markkinointiasiantuntija (todellakaan), tässä vain eräänlainen yrittäjänä aloittamisen kokemusasiantuntija. Kartutan kaupallisen puolen osaamistani tällä hetkellä yrittämiseni ohessa Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnolla Rastorissa, palvelutuotteen kehittämisen linjalla, sieltä on tullut hyviä työkaluja.

Markkinointivinkkejä aloittelevalta yrittäjältä muille:

 • yritä asettua asiakkaan asemaan, mitä tarvitset, minkä tarpeen kanssa etsit palvelua? Millä perusteella valitset palveluntarjoajan, tai tuotteen?
 • ostaja voi olla eri kuin loppuasiakas, myynnissä pidettävä mielessä sekä maksava asiakas ja toisaalta erityisesti sisällöissä loppuasiakas, joiden tarpeet voivat olla hyvinkin erilaisia
 • nyt puhutaan paljon asiakkaan auttamisesta jo ennen ostopäätöstä. Millä tavalla voisit auttaa asiakasta, millä tavalla voisit antaa osan asiantuntijuudestasi käyttöön jo ennen asiakkuutta?
 • omien nettisivujen olemassaolo on tärkeää, vaikka ne olisivat vain yhden sivun mittaiset. Kun asiakas, jolle palvelua on esimerkiksi suositeltu lähtee etsimään siitä tietoa, hän todennäköisesti etsii sitä netistä, ja jotain ajan tasalla olevaa tietoa on yrityksestä löydyttävä, mielellään muualtakin kuin kaupparekisteristä
 • pidä hyvää huolta asiakkaista, yksi yleisimmistä tavoista saada uusia asiakkaita on suosittelu, viidakkorumpu kuuluu parhaiten
 • nettisivujen tärkeyden lisäksi tärkeää on hakukoneoptimointi. Tätäkin voi itseopiskella, mutta tarjolla on myös hakukoneoptimoijien ammattikunta, joka pystyy huomattavasti isompiin juttuihin
 • nettisivuilla ei kannata kirjoittaa pitkästi ainakaan samalla sivulla, tärkein ns. koukku ensin, kuvat ovat suositeltavia, mutta mieti mitä kuvia ja kuinka paljon, muista tekijänoikeudet
 • ole tavoitettavissa, erityisesti sähköpostilla, joka toimii, nettisivusi yhteystiedoilla
 • google on varmaankin käytetyin hakukoneista. Itselleni on tipahdellut yrittämisen aamusta asti aina välillä markkinointitarjouksia mm. googlelta ja harkitsen nyt yhden käyttämistä kevään mittaan, palaan tähänkin blogissa jos se toteutuu
 • paljon puhutaan myös persoonien tuomisesta esille, H2H-markkinoinnista (ihmiset ihmisille), miten sinä voisit panostaa henkilökohtaisesti markkinointiisi, laittaa itsesi likoon?
 • myynnin kannalta, ketkä ovat ne, joiden pitää tietää olemassaolostasi? Miten tavoitat heidät?
 • budjetin hallinta, maksullista markkinointia on tarjolla pilvin pimein, mieti minkälainen markkinointi on juuri sinulle olennaista, jotkut onnistuvat myös ilman ostettua lisämarkkinointia, omalla panoksella esimerkiksi some-kanavissa aktiivisesti toimien ja suun eri tilanteissa avaten
 • verkostoituminen. Kannattaa käydä erilaisissa tilaisuuksissa, missä on paljon ihmisiä paikalla ja varustautua käyntikortein ja ns. hissipuheella. Blogin alussa mainitsemani koulutus oli tällä kertaa Rastorin koulutuspäivä, muuten käyn aktiivisesti esimerkiksi yrittäjätilaisuuksissa, joista saan tiedon esimerkiksi Facebookin Yrittäjäverkko-ryhmästä
 • jos koet markkinoinnin ja myynnin eettisesti arveluttavaksi, kuten usein ainakin humanistien uskotaan kokevan (vaikka käytännössä tämäkään ei ole sääntö), mieti onko se todella sitä? Tarjoat palveluja tai tuotteita, ja jotta voisit jatkaa yrittäjänä sinun on myytävä niitä ja saatava voittoa yrityksen ja arjen pyörittämiseen. Markkinointi on tiedottamista, asiakkaat tekevät omat valintansa, mutteivät voi valita sinua jollet näy, jolleivat he tiedä olemassaolostasi

Miltä lista vaikutti? Puuttuuko mielestäsi jotain olennaista? Otan todella mielelläni palautetta vastaan sekä tästä blogista että esimerkiksi tuosta ensimmäisestä some-mainoksestani. 🙂

Lue myös:

Ensimmäinen blogitekstini

Kolmas teksti: Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Lisää minusta – Johanna Wahlbeck Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s