Työpaja kansainvälisessä konferenssissa – pinkkejä vinkkejä

Pidin juuri – tänään iltapäivällä – työpajan otsikolla ”Bridging Together with Art” ANSE:n Summer Universityssä Bolzanossa Italiassa. ANSE on Euroopan työnohjausjärjestöjen kattojärjestö. Käytännössä ANSEn ”alle” menee myös coaching ja ”kesäyliopiston” (eli eräänlaisen konferenssikonseptin) otsikko tällä kertaa onkin ”Bridging: Connecting Worlds through Supervision and Coaching”.

Näin työpajaani kuvailtiin ANSEn Facebook-sivulla: ”On Thursday August 29, Johanna Wahlbeck from Finland hosts the workshop ’Bridging together with art’

In this workshop you learn new perspectives for what it means to coach and what it means to supervise, can also be refreshing, cause a sense of togetherness.
We will look into our understanding of what is supervision and what is coaching via images that we create. At the same time we will look at our unique styles to supervise/coach. We will create a mosaic together. No previous artistic skills required. You will walk out with new perspectives together.

Johanna Wahlbeck is an Art Philosopher (MA), Art Therapist,
Supervisor, Product Developer and Entrepreneur. She is specialized in using and teaching art methods and on the other hand contemporary art. One of her company’s services is art trips. She is also a doctoral student in the University of Jyväskylä, Finland, in the subject of Art Education.

Johanna started her company Johanna Wahlbeck Oy in 2014 and began working as a full-time entrepreneur Spring 2016. Since 2018 the supplementary firm name has been Oivallamme Consulting. Johanna lives in and works from Helsinki, Finland. She has spoken English daily since was a child.”

Työpaja oli täyteen buukattu ja 26 ilmoittautuneesta 23 tuli paikalle. Alussa oli teknisiä ongelmia (tietty), mutta hylättyäni ajatuksen orientaatiodioista pääsimme liikkeelle (myöhemmin sain nekin vielä kyllä mukaan ja joka tapauksessa halukkaat saavat ne sähköpostitse).

20190829_151229

Kerroin lyhyesti kuka olen – eli miksi tällainen aihe – ja sitten ohjeistin kuvan tekemiseen, tarvikkeet oli jo jaettu ennen pajan alkua. Pyysin osallistujia muistelemaan jotain ”hyvän” (jokainen määritteli itse mitä se tarkoittaa) läsnäolon hetkeä tai hetkiä asiakkaiden kanssa työnohjaajana tai coachina, ja sen pohjalta tekemään kuvan. Kerron, että kuvassa ei tarvitse olla mitään esittävää, eikä sen tarvitse näyttää miltään tietyltä, se tulee palaseksi yhteiseen mosaiikkiin, jota tutkimme yhdessä. Kenenkään ei tarvitse jakaa kuvasta mitään mitä ei halua. Alustin eri tapoja lähteä liikkeelle kuvan tekemiseen.

Annoin aikaa kaksikymmentä minuuttia, jonka jälkeen osallistujat asettivat itse kuvansa osaksi yhteistä kuvaa, jota sitten aluksi katsoimme (tärkeää). Sen jälkeen kysyin heiltä, mitä he näkevät. ”Rakenteita”, ”ilmaa, tilaa”, ”voimaa”, ”värikkyyttä”, ”kuvioita”, ”symboleita”… Sitten tutkimme esimerkiksi toistuvien värien merkityksiä ja mietimme mitä yhteistä ja mitä toisaalta erilaista tulee kuvien kautta esille. Ne, jotka halusivat jakaa jotain omasta kuvastaan ja/tai kokemuksestaan saivat tehdä niin.

Seuraavaksi kuvien paikkaa sai vaihtaa. Kovin moni kuva ei paikkaa vaihtanut ja mietimme muuttuiko jokin ja miksi ei haluttu liikkua. Aluksi olin sanonut, että laitamme kuvat yhteiseksi sillaksi, ja elehdin käsillä horisontaalisti kuvaillen siltaa sivulta päin, ja huomasimme, että kuvat haluttiin laittaa sen sijaan lähelle toisiaan, ja sillä tavalla ne haluttiin pitää. Mietittiin, että haluamme olla yhdessä. Toivoinkin, että työpajasta osallistuja saa mukaansa myös jotain yhteisöllistä tunnelmaa.

Huomenna meillä on vielä yhteinen puolipäiväinen lopetus, jonka jälkeen matkustamme kukin takaisin kotimaahamme (joita on yhteensä viisitoista). Työnohjaajan ja coachin työ on omalla tavallaan aika yksinäistä ja tällaiset kokoontumiset tärkeitä.

Pinkkejä vinkkejä kansainvälisen (tai kotimaisen) työpajan pitämiseen:

  • Kun tarjoat työpajaa esimerkiksi konferenssiin, mieti miten sen aihe sopii kokonaisuuteen osallistujan (ja järjestäjän) näkökulmasta
  • Muista tarkistaa ajoissa, että tieto tarvittavasta tilasta ja välineistä on mennyt perille ja ymmärretty oikein
  • Pidä kiinni aikataulusta, vaikka osa olisi esimerkiksi myöhässä tai tietokone tilttaisi
  • Suunnittele pajan aikataulutus niin, että siinä on ilmaa, tilaa yllätyksille, keskustelulle ja kysymyksille
  • Muista työpajan ajatus, eli tarkoitus on tehdä jotain käytännönläheistä, ei esimerkiksi luennoida
  • Jos osallistujat ovat useammasta maasta, käytä yleiskieltä (ei kovin monimutkaista tutkimuskirjallisuuskieltä) ja muista äänenkäyttö
  • Kerro jos annat mahdollisuuden kysyä myös jälkikäteen, ja anna yhteystieto siinä tapauksessa (muuten kynnys voi olla korkea)
  • Muista kertoa jollain tavalla sekä mitä tehdään, miksi tehdään ja miten

Alla kuva työpajassa syntyneestä yhteisestä työnohjaajien ja coachien läsnäolon ”sillasta”, kuva on otettu osallistujien luvalla:

20190829_154810

Palaan taas syksymmällä seuraavan blogitekstin kanssa 🙂


Lue lisää kirjoituksiani (viimeisimmästä vanhimpaan):

Blogiteksti siitä kun ei ehdi kirjoittaa – yrittäjän arkea ja pinkkejä vinkkejä priorisointiin

Taidettaako? – Pinkkejä vinkkejä taidetarpeisiin

Taidettako? Taideyrittäjän kokemuksia huonosta taiteesta, vai oliko se sittenkään huonoa? – pinkkejä vinkkejä

Ulkoistaako? Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä resurssienhallintaan

Naurua on toivottu lisää, eli tässä pinkkejä vinkkejä ja videoita naurulla, olkaa hyvät!

Vieraskynäni Kuvan avulla irti stressistä -pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän tasapainoilua palautumisen ja aikataulujen kanssa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea hinnoittelun ihmeellisessä maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea mainonnan maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Epäonnistumisista (yrittäjän) arjessa – pinkkejä vinkkejä sitkeyteen

Joku Johanna Wahlbeck törmäsi omaan henkilöbrändiinsä valmistellessaan tekstiä henkilöbrändäyksestä – Pinkkejä vinkkejä, niin, henkilöbrändäykseen

Yrittäjän arkea merkitsevien sattumien keskellä – pinkkejä vinkkejä tässä hetkessä elämiseen

Yrittäjän urapolku – pinkkejä vinkkejä uran valintaan

Yrittäjän arkea koulutusten markkinoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen

Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen

Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani esimerkiksi allaolevan yhteydenottolomakkeen kautta:

Lähetän ilmaiset pinkit taidevinkit lähtökohtaisesti osoitteesta johanna at oivallamme.fi.
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.
Voit koska tahansa perua tilauksen täyttämällä lomakkeesta kohdan ”ei kiitos”, tai esimerkiksi lähettämällä minulle tiedon sähköpostitse.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s