Miten jokainen voi onnellistua kuvien avulla

”Hetki” on niin sanotusti vierähtänyt siitä kun viimeksi kirjoitin tänne blogitekstiä. Joitain kirjoituksia taaksepäin kerroin, että alkaa aika olla kortilla blogitekstien kirjoittamisen kannalta. Tällä kertaa laitan tänne luettavaksi tekstin, jonka kirjoitin alunperin vieraskynänä Kasvustoorin blogiin, jossa se ilmestyi kuun alussa. Otsikko on Miten jokainen voi onnellistua kuvien avulla.

Jokaisella meistä on oma kuvakieli, vaikka emme asiaa olisi koskaan tulleet ajatelleeksi. Meillä kaikilla on mielikuvia, muistikuvia, haavekuvia, minäkuvamme, maailmankuvamme… Ei ole sattumaa, että näissä sanoissa on kaikissa ”kuva” mukana. Esimerkiksi, mitä voimakkaampi tunnelataus johonkin muistoon liittyy, sitä selkeämmin se jää juurikin kuvana mieleemme.

Mikä on kuva?

Mutta mikä oikeastaan on kuva? Sille ei ole vieläkään keksitty täsmällistä määritelmää. Voidaan ainakin sanoa, että kysymys on jostain viivoista ja muodoista ja värikokemuksista jossain tilassa. Tuo tila voi olla raameissa taulussa tai mielikuva tilallisuudesta, jostain ulottuvuudesta. Mikä olisi sinusta hyvä kuvan määritelmä?

Olemme tottuneet selaamaan kuvavirtaa Instassa, kameran muistikortilla ja albumeissa, mutta emme ole tottuneita käyttämään kuvaa oman hyvinvointimme palvelijana.

Kuvan käyttö hyvinvoinnin palvelijana

Kaikkea ei voida sanoa sanoin. Kaikkeen ei voi löytää verbaalista ratkaisua. Kuva osuu suoraan tunteisiin. Koska kuva koskettaa suoraan tunteitamme, kuvan avulla voimme myös vaikuttaa tunteisiimme.

Kuvaa ja ihmiselle luontaista kuvallisuutta voidaan käyttää esimerkiksi:

  • tavoitteiden saavuttamiseen
  • tavoitteiden asettamiseen
  • itsetutkiskeluun
  • tunteiden tunnistamiseen
  • positiivisten tunteiden vahvistamiseen
  • irti päästämiseen
  • eteenpäin pääsemiseen
  • muistin apuna
  • haaveilukyvyn vahvistajana
  • luovuuden lisäämiseen
  • mielikuvituksen väylänä

Tutkimuksissa on todettu, että jo pelkästään tunteen ilmaiseminen kuvallisesti auttaa, vaikkei sitä sen jälkeen pystyisi sanallisesti analysoimaan. Auttava vaikutus jatkuu yhä esimerkiksi puolen vuoden jälkeen, se ei haihdu ilmaan hetkellisenä ahaa-elämyksenä.

Mitä suunnitelmallisemmin ja säännöllisemmin antaa tilaa omalle kuvakielelleen, sitä tehokkaammin sen avulla voi lisätä hyvinvointiaan. Ja toisaalta tutkimusten mukaan jo aivan pienelläkin luovalla teolla on positiivinen vaikutus seuraavan päivän mielentilaan.

Pieni kuvallinen onnellistumistehtävä

Ennen tehtävänantoa pohdin hetken sitä, mitä oikeastaan on onnellisuus? Se ei ole täydellisyyttä. Aristoteleen mukaan onnellisuus on pyrkimystä kohti onnellisempaa ja ”hyveellisempää” elämää. Demokritos katsoi puolestaan, että onnellisuus on tyytyväisyyttä siihen mitä on. Freudin mukaan ihmisen onnellistaa työ- ja rakkauselämän sujuminen. Pohdin, että onnellisuutta lisää ainakin se, että meidän erilaisiin tarpeisiimme vastataan.

Riippumatta siitä, mikä on sinun onnellisuuskäsityksesi, toivon seuraavan pienen kuvallisen tehtävän onnellistavan sinua.

Ota käteesi kynä ja paperia tai jokin muu kuvallisen ilmaisun väline. Voit käyttää sellaisia välineitä, joita sinulla sattuu siinä olemaan. Jos sinulla on värikyniä tai maaleja ja haluat käyttää niitä, käytä. Jos haluat toteuttaa kuvan vaikka älypuhelimesi sovelluksella tai kameralla kuvaamalla, tee niin.

Aseta kätesi aloituskohtaan ja sulje silmäsi. Mieti mitä kaipaat juuri nyt. Älä yritä analysoida. Sinun tulee vain keskittyä miettimään sitä tunnetta mikä nousee. Mitä kaipaat? Anna käden alkaa tehdä alustalle muotoja, pidä yhä silmät suljettuina. Sitten kun se tuntuu sinusta hyvältä, avaa silmäsi. Mitä näet? Tekeekö mielesi jatkaa kuvaa jotenkin, nyt silmät auki? Viimeistele kuva halutessasi.

Tekemästäsi kuvasta on nyt tullut merkki tarpeellesi. Kuva voi olla millainen vain. Pääasia on, että keskityit tarpeeseesi kun teit sitä, näin kuvasta tuli tarpeellesi merkki.

onnellistuminen kuva johanna wahlbeckin blogi

Kun toteutamme kuvallisuuttamme tällä tavalla tavoitteellisesti on meidän paljon helpompi päästä eteenpäin onnellisuuteen pyrkivällä tiellä. Kun tarve on saanut merkin, tähän merkkiin voidaan palata.

Tiedämme, että tavoitteisiin pääseminen on helpompaa kun tavoite on tunnistettu ja se pidetään mielessä. Nyt olet tunnistanut tarpeen, vaikka et vielä löytäisikään sille sanoja.

Katso kuvaa aina välillä. Kun katsot sitä, sekunnin murto-osassa aivosi muistavat tavoitteen ja alat tunnistaa väyliä tarpeellesi.

Jos teet aina välillä arjessa jotain luovaa kuvallista, alat pikku hiljaa huomaamaan esimerkiksi värien merkityksiä itsellesi ja voit käyttää kuvia enemmän ja enemmän hyvinvointisi palvelijoina.

Toivotan sinulle hyviä hetkiä kuvallisuuteesi tutustumisen parissa!

LISÄTIETOA

Kiinnostuitko kuvallisuutesi valjastamisesta hyvinvointisi palvelijaksi?

Klikkaa tästä tutustumaan Rento kuva – Mielen kuvalliseen kuntosaliin, kuvalliseen kuntosaliin, joka toimii verkossa sinun ehdoillasi.

Tämän artikkelin kuvan minusta on ottanut valokuvaaja Ella Tommila.


Lue lisää kirjoituksiani (viimeisimmästä vanhimpaan):

Työpaja kansainvälisessä konferenssissa – pinkkejä vinkkejä

Blogiteksti siitä kun ei ehdi kirjoittaa – yrittäjän arkea ja pinkkejä vinkkejä priorisointiin

Taidettaako? – Pinkkejä vinkkejä taidetarpeisiin

Taidettako? Taideyrittäjän kokemuksia huonosta taiteesta, vai oliko se sittenkään huonoa? – pinkkejä vinkkejä

Ulkoistaako? Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä resurssienhallintaan

Naurua on toivottu lisää, eli tässä pinkkejä vinkkejä ja videoita naurulla, olkaa hyvät!

Vieraskynäni Kuvan avulla irti stressistä -pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän tasapainoilua palautumisen ja aikataulujen kanssa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea hinnoittelun ihmeellisessä maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea mainonnan maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Epäonnistumisista (yrittäjän) arjessa – pinkkejä vinkkejä sitkeyteen

Joku Johanna Wahlbeck törmäsi omaan henkilöbrändiinsä valmistellessaan tekstiä henkilöbrändäyksestä – Pinkkejä vinkkejä, niin, henkilöbrändäykseen

Yrittäjän arkea merkitsevien sattumien keskellä – pinkkejä vinkkejä tässä hetkessä elämiseen

Yrittäjän urapolku – pinkkejä vinkkejä uran valintaan

Yrittäjän arkea koulutusten markkinoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen

Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen

Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani esimerkiksi allaolevan yhteydenottolomakkeen kautta:

Vastaan viesteihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna at oivallamme.fi tai gmailistani.
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s