Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Pidin luvatun heinäkuun tauon bloggaamisessa, mutten yrittäjänä ole koko kesää laakereillani levännyt, vaan muun muassa askarrellut koulutusmarkkinoinnin lisäksi nettisivujeni uudistuksen parissa. Työ ei silläkään saralla koskaan lopu…

Oivallamme-yrityssivustoni oli tehty käyttäen Drupalia, joka kuulemma mahdollistaa todella upeita juttuja. Mutta lähinnä perussisältöpäivittämiseen aiemmissa töissään tottuneelle sen monimutkaisimmat ominaisuudet vaatisivat kuitenkin laajempia koodaustaitoja kuin perus-html tai tekstieditointi, sekä kyseiseen alustaan erikoistumista. Opettelin kyllä paremmin ja paremmin sitä käyttämään vuosia (perustin sivuston ennen yrittäjäksi siirtymistäni ja käyttökokemusta oli Drupalista muutenkin), mutta huh kun se vei aikaa! Enkä esimerkiksi saanut sivustolleni tärkeitä vieraskielisiä etusivuja, kieliversiot olivat esillä hieman kröh alkukantaisesti siinä, minkä tulee olla nettikäyntikorttini, sivuston, selkein osa. No, se onkin toinen juttu, se selkeyden ja yksinkertaistamisen tarve, sitä ei vieläkään ole ehkä tarpeeksi, mutta siitä kohta lisää…

Sitten keväällä ilmeni, että sivustoni oli myös hakkeroitu. Ei silloin erityisen pahoin seurauksin, mutta selvää oli, että asialle piti jotain tehdä. No, sitten päädyimme Koneverkon Pekan (joka hoitaa domainiani) kanssa siihen, että siirretään sivut WordPress-pohjalle ja samalla freesataan visuaalista ilmettä hieman. Pekalla on käytössään mm. juuri WordPressiin erikoistunutta porukkaa, joten ostin kooderipalveluita, kaikkea ei kannata yrittää tehdä itse. Toni Lehtimäki koodasi siirron ja samalla tilauksesta virkisti yrityssivustoni ilmettä logoni mukaisesti pinkimmäksi, että pinkki fokus näkyy. Olen tulokseen tyytyväinen, sivustoni on nyt brändini näköinen 🙂

Monet sanovat, että wordpress-sivut on helppo tehdä itsekin, ja sehän on totta. WordPressin valmiilla pohjilla, työkaluilla ja esimerkiksi Youtuben opetusvideoiden avustuksella jonkinlaisen oman sivuston kasaaminen onnistuukin varmaan keneltä tahansa (tosin aina sitäkään ei kannata tehdä itse). Esimerkiksi tämän ns. epävirallisemman yrittäjä-blogisivustoni – Oy:ni backstagen – olen itse tehnyt (kommentteja otan vastaan siitäkin heh).

Mutta kun kyse on oman yrityssivusto-designin siirtämisestä esimerkiksi WordPressiin, siirto pitääkin tehdä koodaten, ja niin, ettei sivustoa myöskään koodata niin sanotusti tukkoon, tulevia muutoksia ajatellen. Alla screenshotit uudistetun sivustoni etusivun ulkonäöstä ennen ja jälkeen:

Vanha ilme:                                                                 Uusi ilme:

screenshot_2017-04-11-23-48-45.png                  screenshot_20170815-040415.jpg

Mitä mieltä olet? Kokeile itse näkymää laitteellasi 🙂

Mutta lupasin alussa palata vielä sivuston selkiyttämisen ja yksinkertaistamisen ongelmaan(i). Omassa tapauksessani alkuperäinen ajatukseni oli, että vähentäisin uudistuksen yhteydessä etusivun linkkien määrää, mutta en sitten kyennytkään, vaan vaihdoin niiden järjestystä. Olen pyrkinyt nyt uudelleenkirjoittamaan sivujani niin, että esimerkiksi joka sivulla olisi ylimpänä olennaisin CTA (=call to action, eli toimintakehoite), sitten vasta Lue lisää-linkit kootusti, jotta asiakas voisi päättää ja hahmottaa paremmin mitä klikata.

Mutta oikeastaan tarjontani ei ole ihan yksinkertainen eli sikäli lähellekään täydellinen yksinkertaistaminen ei onnistu. En voi ottaa pois työnohjauspalvelua ja tietoa työnohjauksesta, en taideterapiaa, enkä koulutusta. Erikoisuuteni ja erottautumiskorttini on juuri tämä yhdistelmä. Esimerkiksi kuvataideasiantuntijana minulla on valikossani taidelähtöiset menetelmät myös työnohjauksessa.

Yksi vaihtoehto olisi perustaa oma sivusto jokaiselle palvelulle, kuten jotkut tekevät. Mutta juuri edellä mainitusta syystä en halua perustaa näille kaikille ja lisätaidepalveluille (kuten taidematkat) omia sivustoja, koska haluan korostaa erikoistumistani esimerkiksi kuvataidemenetelmien kouluttamiseen ja soveltamiseen. Toisaalta, kun ottaa huomioon esimerkiksi taidematkapalveluni, sivustojen määrä ei myöskään pysyisi ihan yhden ihmisen hallinnassa silloin jos loisin jokaiselle pääpalvelulle oman sivuston.

Toisaalta ehkä ihanneasiakkaanikin, jota asiantuntijat toistuvasti kehottavat miettimään, tykkää enemmän moniulotteisuudesta? Tässä toivossa ainakin elän toistaiseksi ja joitain tähän viittaavia palautteitakin olen saanut. Tästä ihanneasiakkaan määrittelyasiasta voisin kyllä jossain kohtaa kirjoittaa ihan oman blogitekstin. Erikoistumisaiheesta kirjoitin toisaalta jonkin verran myös edellisessä postauksessani. Takaisin muihin nettisivuston uudistusasioihin siis!

Seuraavaksi tai paraikaa työn alla on muun muassa loppujenkin sivujen kääntäminen ruotsiksi, parempi tutustuminen Google Analyticsiin sekä se SEO, eli sivuston hakukoneoptimointi… Sitäkin varten voisin kyllä jossain kohtaa hankkia palkattua apua, hakukonemarkkinointi-yrittäjiä on paljon heitäkin (ja tarve kasvaa ja hakukonesäännöt muuttuvat). Mutta alla nettisivu-uudistusvinkkien lisäksi sellaista peruskauraa, mitä itsekin olen jo kyennyt ymmärtämään.

Pinkkejä vinkkejä nettisivu-uudistukseen ja hakukoneoptimointiin:

 • jollet itse osaa ja opettelu vie kauan, harkitse avun ostamista, voit säästää sillä loppujen lopuksi pitkän pennin aikaa ja rahaa
 • jos uudistuksen myötä sivuston linkkiosoitteet muuttuvat, muista ohjata ainakin tärkeimmät sivuston osoitteet eteenpäin uuteen myös vanhasta osoitteesta ja editoida sisäiset linkit uusiksi
 • muista aina responsiivisuus, eli sivujen toimivuus eri alustoilla ja mobiilissa (myös eri merkkisillä laitteilla)
 • mieti millainen on ihanneasiakkaasi ja mitä tietoa hän hakee sivustoltasi, mitä kautta hän päätyy sinne?
 • muista että asiakkaat tarvitsevat olennaisimman tiedon nopeasti ja yhteydenotto sekä ostaminen tulisi tehdä heille mahdollisimman helpoksi
 • hakukoneoptimointi onnistuu esimerkiksi wordpressissä mm. lisäosalla Yoast SEO
  • muista laittaa sivujen kuviin alt-tägit, eli avaa teksti-muotoinen muokkaustila (jossa näet koodin) ja lisää teksti kuvan koodikohtaan alt=”” lainausmerkkien sisälle. Kirjoita ytimekäs teksti, joka sisältää sen, mitä on kuvassa, koska tätä käytetään esimerkiksi jos kuva ei näy tai lukija on näkövammainen
  • sivulle kohdennettu hakusana on hyvä toistaa sivulla muutenkin, mieti millä sanoilla haluat tulla löydetyksi?
  • jostain syystä työkalu haluaisi tekstien olevan pitkiä, mutta olen ainakin itse päätynyt jättämään tämän huomiotta, koska lyhyt ja ytimekäs on yleensä parempi, valmista tulee kun ei ole enää mitään poistettavaa (lisätietotekstit voivat olla pidempiä)
  • netti on tietenkin pullollaan SEO-tietoutta, käytä sitä tai asiantuntijoita 🙂

Vinkkieni ei ole tarkoitus olla kaikenkattavia, eivätkä ne sitä voikaan olla, mutta toivottavasti koit tämän kurkkauksen yrittäjyyteni kulisseihin mielenkiintoiseksi ja/tai saat vinkeistäni apua tai ne ohjaavat eteenpäin ulkopuolisen avun pariin. Olen tässä asiassa korkeintaan kokemusasiantuntija. Yksinyrittäjänä pääsee käyttämään koko tietotaito-skaalaansa (muun muassa tämän takia viihdyn yrittäjänä) ja siksi vinkkinikin voivat koskea melkein mitä vain. Toisaalta yritän kirjoittaa sellaisista aiheista joiden parissa uskon usean muunkin yrittäjän tai yrittäjyyttä harkitsevan kamppailevan. Jos sinulle tulee mieleen jokin aihe, josta toivoisit minun kirjoittavan, kerro se ihmeessä!

Värikästä syksyä, palaan taas viimeistään kuukauden päästä asiaan 😉

 

Lue lisää blogikirjoituksiani:

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

 

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani, ota yhteyttä:

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s