Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Jep jep, paljon korostetaan ilmaisten kylkiäisten tai maistiaisten tärkeyttä. Eikä suoraan saisi vain myydä – koska sillä on yhä osin kielteinen klangi – vaan korostaa kaikessa mahdollisessa auttamista, asiakkaan hyötyä. Joskus tuo auttamisen korostus omasta mielestäni menee vähän yli, aivan kuin pitäisi jotenkin salata se, että liiketoiminnalla on kyllä ihan elinkeinonharjoittamistarkoituskin. Mutta taas kerran Aristoteleen esittelemä ”kultaisen keskitien” käsite on varmasti tässäkin se neuvo mitä kannattaa noudattaa. Kaikki myynti kannattaa kohdentaa eikä vain esimerkiksi kylmäsoitella sokkona ympäriinsä tutustumatta asiakkaiden tarpeisiin, ja tuhlata näin molempien aikaa. Aika on rahaa ja kortilla, enenevässä määrin, siitä taistellaan.

Ja toisaalta kun tarjoat esimerkiksi ilmaisia demoja – esittelyjä esimerkillä – yrityksesi tarjoomasta, kannattaa myös sinun yrittäjänä miettiä mitä hyödyt, sitä haluatko sijoittaa aikaasi ja materiaalikustannuksia tähän, ja tehdä kannattavuuslaskelma tavalla tai toisella. Hyöty voi olla esimerkiksi se, että pääset laboratoriomaisesti kokeilemaan jotain, saamaan tuotteestasi tai palvelustasi esimerkiksi sen kehittämisvaiheessa arvokasta palautetta (eikä se kehitys kettärän opin maailmassa lopu tietenkään koskaan täysin).

Jos tuotteesi on niin sanotusti vaiheessa vielä, voi olla hyvä tarjota protoa demon sijaan, ja sitten palautteen perusteella tehdä tarvittavat muutokset tuotteeseen tai palveluun ennen sen vientiä markkinoille. Proto viittaa prototyyppiin ja demo on maistiainen tarjonnasta. Toisaalta voit tavoittaa tietyn kohderyhmän ihmisiä demon avulla, ja sitä kautta suurempaa ihmisryhmää, ja se voi olla demon tarkoitus sinulle. Muun muassa siksi koska paras markkinointi on suosittelumarkkinointia.

Kun järjestin ilmaisen demon Henry ry:lle ajattelin, että sen avulla saan sekä kertoa olemassaolostani mm. kuvataidemenetelmiä soveltavana työnohjaajana sellaisillekin henkilöstöalan ammattilaisille, joita en tunne, että saan demon kautta näytettyä joillekin tutuillekin mitä kuvataidemenetelmien soveltaminen kanssani voi oikeasti, käytännössä ja elävässä elämässä, tarkoittaa, miltä se tuntuu.

Toisaalta yritykseni missio on levittää kuvataiteellista viestintää, kuvataiteellinen ilmaisu kuuluu kaikille! Ja jo pelkästään tämä tekee kuvataidemenetelmä-demojen järjestämisestä minulle mielekästä. Lisäksi järjestän kuvataidemenetelmien koulutusta mm. kesäyliopistojen kanssa, ja demossa pääsen lisätestaamaan osaa koulutussisällöistä.

Demoni meni oikein kivasti, ja sain myös palautteen kautta vahvistusta metodeilleni, ja todella ihanan fiiliksen tarkoitukseni toteuttamisesta! Kaiken lisäksi sain myös markkinointimateriaalia, videota ja kuvia! Tässä alla video-klippikooste Youtube-kanavaltani tilaisuudesta.

 

Pinkkejä vinkkejä demoiluun, tsekkilista:

  • Kenelle?
  • Millainen maistiainen? Esimerkiksi omani oli räätälöity menetelmä-esimerkki: kerroin itsestäni, yrityksestä, menetelmistä teoriaa ja sitten kokeiltiin yhtä menetelmääni käytännössä, kesto oli kaksi tuntia
  • Mitä he hyötyvät demosta? Miten hyöty näkyy heidän arjessaan?
  • Millaisia palveluja/tuotteita demossa kannattaa esitellä?
  • Kysy etukäteen (ja tarkista tilaisuudessa) mahdollisuutta kuvata ja käyttää materiaalia markkinoinnissa (ja mahdollisesti jos joku ei halua kuvaan varmista että hänet rajataan pois)
  • Mitä lisää voit tarjota, demon jälkeen, mieti tämäkin etukäteen (voi olla tarjouskin)
  • Varaa mukaan käyntikortteja ja jaa ne paikoille etukäteen

Siitä vaan rohkeasti demoilemaan!

Palaan taas viimeistään kuukauden päästä, silloin kerron Venetsian taidematkasta, jonne lähden ensi viikolla, jännittää! 🙂


 

Lue lisää blogikirjoituksiani:

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

 

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani, ota yhteyttä ja tilaa halutessasi taidevinkkejäni (taidematkailusta, -näyttelyistä ja kuvataidemenetelmistä) sähköpostiisi:

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s