Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen

Työterveyslaitos lanseeraa sovelluksen pienyrittäjänkin palautumista varten, voit ilmoittautua mukaan koekäyttäjäksi, minäkin ilmoittauduin 🙂

Olen kohdannut kiireen ja muiden normikuormitusten lisäksi uusia palautumisongelmia: välillä en malta lopettaa töiden tekemistä ajoissa. Tai välillä on usein, muuten asiassa ei varmaankaan olisi mitään ongelmaa.

Välillä innostun viilaamaan ensi vuoden taidematkojani pikkutunneille, välillä menee överiksi kuvien tai esitteiden viilaus Canvan kanssa, joskus saan kiinni tulevan koulutuksen ideasta ja väsään esitystä tai kirjaan kuvataidemenetelmiä sen ”hetken vielä” sijasta noin kahdeksan tuntia, putkeen, tai joskus ikään kuin jokin painaa play-nappulaa sometuksen, viestien lähettelyn ja Googlen maailmaan uppoutumisen kolminaisuuden kohdalla ja kehä pyörii ilman selkeää ulospääsyä, tai kilpailutusten tai hakukoneoptimoinnin maailma viekin mennessään, vaikka oli tarkoitus ”vain vilkaista vielä” tai lisätä ”vain se uusi hakusana sille yhdelle sivulle”… ja niin edelleen.

Olen alkanut kypsyä harrastuksen ajatukselle. Jos rupeaisin harrastamaan vaikka tulkinnallista nykytanssia koreografin johdolla pienryhmässä tai etsisin jonkin omituisen kurssin työväenopiston tarjonnasta? Toisaalta ties vaikka nekin yllättäin linkittyisivät työhön jonkin mutkan kautta 😀

Mutta onko sitten niin pakollista vetää piikkilanka-aitaa työn ja vapaa-ajan välille? Riippuu kuormitustasosta. Ihmispsyyke kaipaa vastapainoa ja ainakin jos työssä esimerkiksi kyynistyy pitkäaikaisesti on syytä tehdä vähintään itseinterventio ja kiskaista itsensä perusasioiden (ravinto, lepo, läheiset) pariin, omien tarpeiden äärelle.

Periaatteessa myös niin sanottua positiivista stressiä voi olla liikaa, esimerkiksi kun se johtaa jonkinlaiseen ylikuntoon ja keho ei saa tarpeeksi lepoa. Levon jälkeen flow-tilassakin voi olla vielä suuremmalla nautinnolla, kun on energiaa. Ja hitaasti saa enemmän aikaiseksi.

Olin käymässä Tukholmassa vapaa-ajan merkeissä tässä kuussa ja mieleen tuli heti, että käyn tietenkin tsekkaamassa taidemuseoita tuleva taidematkakin mielessä. Mutta reissu sattuikin maanantaille ja suurin osa museoista oli kiinni. En voinutkaan tehdä töitä, ainakaan niin konkreettisesti, päässä nyt tietenkin surisee erilaiset suunnitelmat omaa tahtiaan ja se on ihan ok 😉 Mutta yhdenkin päivän maisemanvaihdosloman jälkeen olin kyllä hieman virkeämpi, tätä siis lisää säännöllisesti ja mahdollisuuksien mukaan.

yrittäjä rentoutuu

Yrittäjä rentoutumassa Ruotsissa, melkein kasvaa siivet.

Tämänkään vuoksi en kirjoita blogia ensi kuussa vaan vietän joululomaa ulkomailla, paikassa jossa toimivan internet-yhteyden ääreen pääseminen on vähän niin ja näin. Palaan tammikuun alussa hommiin ja blogitekstin kanssa tammikuun lopussa. Hyvää ja mahdollisimman rentouttavaa joulua 🙂

Pinkkejä vinkkejä palautumiseen ja uupumuksen ennaltaehkäisyyn:

 • Olemme niin yksilöllisiä, tunne itsesi ja rajasi
 • Rajojensa tuntemista ja vetoa voi harjoitella esim. kirjaamalla kokemuksia ylös ja jättämällä sitten näiden ns. tutkimustulosten perusteella itselle sopivia tyhjiä lepohetkiä kalenteriin
 • Vaikka todella nauttisit työn ja vapaa-ajan sekoittumisesta varaa aikaa myös (vain) itsellesi. Jos sitten joskus tuona aikana päädyt tekemään jotain työhön liittyvää, tee vain, mutta tee koska palat halusta, älä sellaisena hetkenä pakosta
 • Mieti mitä todella tarvitset?
 • Kysy itseltäsi ja pane merkille millä tavalla juuri sinä palaudut parhaiten?
 • Yritä huomata palautumisen ja pakenemisen ero ja tässä mahdolliset rajanylitykset
 • Muista ettei elämä tule valmiiksi, eikä täydellistä ei ole, eikä tehtävälista koskaan tyhjene riippumatta kuinka paljon teet
 • Opettele priorisoimaan ja keskittymään
 • Muistuta itseäsi säännöllisesti siitä mikä on elämässäsi tärkeintä
 • Kun innostut ja onnistut, yritä myös pysähtyä nauttimaan siitä hetkestä
 • Kuvittele välillä itsesi katsomassa tätä eloa vaikka Kuusta, miltä näyttää?
 • Yritä syödä säännöllisesti ja vaihtaa asentoja
 • Ole armollinen itsellesi, elämä on jatkuvaa tasapainoilua ♥

Lue lisää blogikirjoituksiani:

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen

Johanna Wahlbeck Oy

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani, ota yhteyttä ja tilaa halutessasi taidevinkkejäni (taidematkailusta, -näyttelyistä ja kuvataidemenetelmistä) sähköpostiisi:

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s