Yrittäjän arkea koulutusten markkinoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Hello, hello! Lupasin kirjoittaa tämän vuoden ensimmäisen blogikirjoitukseni viimeistään tammikuun lopussa ja hilkulle menee. Tulin juuri Howtomon koulutuksestani ”Työniloa kuvista – löydä oma kuvakielesi”, joka pidettiin MOWin upeissa tiloissa Ruoholahdessa Helsingissä (Instaan räpsäistiin tunnelmakuva juuri ennen koulutusta, voit katsoa sen täältä ellei upotus alla näy). Tähänkin liittyen tuntuu luontevalta puhua koulutuksista, ja niiden markkinoinnista.

Järjestän kuvataidemenetelmiin keskittyviä koulutuksia sekä omissa tiloissa Helsingissä että kesäyliopistojen ja opistojen kanssa yhteistyössä ympäri Suomea.

Olen kehittänyt osaamiskomboni pohjalta asiantuntija-koulutuspaketteja, kuten kuvataidemenetelmien käyttö asiakastyössä -koulutus. Se on suunnattu erilaista asiakastyötä tekeville, jotka kaipaavat kuvallista tai kuvataiteellista menetelmäapua työhönsä. Koulutuskonseptiin sisältyy paljon työnohjauksellista räätälöintiä, mietin ja mietimme yhdessä minkälainen menetelmäaihio sopisi mihinkin tilanteeseen.

Kun ensimmäinen kesäyliopisto otti koulutukseni ohjelmaansa, pian otti sen moni muukin. Viime syksynä toteutin tällaisen koulutuksen ensimmäistä kertaa ja sain todella hämmentävänkin kiittävää palautetta, sittemmin olen saanut samoista syistä lisää hehkutusta. Selvästi koulutus siis vastaa tarpeeseen, sekä kesäyliopistojen että loppuasiakkaiden, koulutettavien, näkökulmasta. Tämä tuntuu aivan mahtavalta!

Itkin ilosta kun olin matkalla kouluttamasta kotiin. Elän unelmaani, olen pitkään haaveillut muun muassa siitä, että koulutan eri puolilla Suomea. Isommat koulutuspaketit ja niiden näkyvyys on johtanut myös pienempiin koulutuksiin, kuten viime viikkoinen LUmOaVA-hankkeen aloitusseminaarivetoni Kokkolassa.

Silti, kiittävästä palautteesta ja esimerkiksi Facebook-mainostuksesta (sekä orgaaninen että maksettu, oma ja kesäyliopistojen), verkostojen tiedonjaosta ja jopa lehtijutusta huolimatta ei ole aivan yksinkertaista levittää sanaa koulutuksista, saavuttaa potentiaalisia koulutettavia, saati saada minimiosallistujamääriä kasaan.

Tällä hetkellä menossa on koulutus sekä Turussa että Kouvolassa. Jälkimmäiseen liittyen on perustettu oma blogi, josta voi seurata koulutuksen etenemistä. Kymenlaakson kesäyliopisto on myös Instagramissa aktiivinen (alla upotus sieltä, osallistujien luvalla) ja ylipäätään sosiaalisessa mediassa, joka tässä tapauksessa toi myös monta osallistujista mukaan.

Koulutuksia järjestetään paljon, ehkä lisääntyvällä tahdilla, siltä tuntuu, ja toisaalta osallistujien aika on enenevässä määrin kortilla. Moni kouluttava ja/tai koulutuksia järjestävä tuttuni on kokenut, että on usein kiven takana saada koulutuksia toteutumaan.

Mikä tässä sitten neuvoksi, edellisten lisäksi? Toisto, sanovat viestinnän konkarit. Kun on kyse esimerkiksi uudesta koulutuskonseptista. Pitää jaksaa lähettää niitä ilotulitteita sinne mustaan aukkoon, vaikka tuntuisi ettei kukaan vastaa. Ja tietenkin miettiä kohderyhmiä aina uudestaan. Esimerkiksi Facebook-mainonnassa. Se on edullista ja saavutettavaa, mutta mainoksia on myös paljon ja erottautuminen ei ole helppoa.

Itselleni on koulutuksien tuotteistamisessa ollut paljon hyötyä siitä, että olen opiskellut tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa yrittäjän oppisopimuksella Rastorilla. Viimeinen näyttöni on ensi viikolla. Ikuisena opiskelijana kutkuttaisi kyllä jatkaa, esimerkiksi myyntiin tarkemmin koulutuksen avulla perehtyen. Sillä nimittäin on väliä mitä sille koulutuslaskeutusmissivulle (jonne mainos esimerkiksi Facebookissa johtaa) on kirjoittanut, ja missä järjestyksessä.

Pinkkejä vinkkejä koulutusten markkinointiin:

  • Vertaile, minkälaisia vähän samantyyppisiä koulutuksia on tarjolla, miten koulutuksesi eroaa niistä? Korosta tätä kilpailuvalttia
  • Minkälainen on koulutettavasi ja mistä hänet tavoitat?
  • Minkälaisia tiedonhakukanavia hän käyttää?
  • Millä hakusanoilla koulutuksesi haluat löydettävän? Optimoi sivusi (SEO)
  • Minkälaisen kuvan haluat antaa koulutuksesta etukäteen, eli minkälaista kuvitusta käytät (tai videota!), mieti tämä tarkkaan ja kysy mielipiteitä ihmisiltä, jotka voisivat olla koulutettaviasi
  • Jos teet yhteistyötä koulutustahojen kanssa, muista että voi olla eri asia (eri kulma) myydä koulutus järjestävälle taholle kuin loppuasiakkaille eli koulutettaville (koulutuskuvaus)
  • Mieti ajankohta tarkkaan ja testaa tarvittaessa erilaisia ajankohtia
  • Kysy aktiivisesti palautetta koulutuksista ja niiden markkinoinnista
  • Koulutuksia voi markkinoida myös erilaisten demojen tai protojen avulla (niistä kirjoitin syksyllä)
  • Ole sinnikäs, toista! 🙂

Palaan taas kuukauden päästä, antoisaa alkavaa helmikuuta!

Lue lisää blogikirjoituksiani:

Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen

Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen

Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani, ota yhteyttä ja tilaa halutessasi taidevinkkejäni (taidekursseista, -näyttelyistä, -matkoista ja kuvataidemenetelmistä) sähköpostiisi:

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s