Yrittäjän arkea mainonnan maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Nyt on sitten tämän yrittäjän ensimmäinen printtimainos julkaistu. Taide-lehdessä 3/2018 kesäkuun alussa.

Ja tältä se näyttää:

Taide_3.18_JohannaWahlbeck_

Ajatus syntyi sen jälkeen, kun Taide-lehti kirjoitti ”jonkun” Johanna Wahlbeckin yritystoiminnasta edellisessä 2/2018 -numerossa (voit lukea tästä aiemmasta blogikirjoituksestani).

Kannattiko?

En osaa sanoa, ainakaan vielä. Lehti on voimassa koko kesän, seuraava ilmestyy vasta syyskuussa ja taidematkoja järjestän vielä sekä heinäkuussa että elokuussa.

Ensimmäisen Facebook-mainokseni julkaisin jo keväällä 2017, mutta ensimmäisen, jonka kohdalla tiesin vähän paremmin mitä tein paljon myöhemmin.

Nyt liittyen taidematkojen kesäkampanjointiin julkaisin ensimmäisen ”mainosjoukkoni” Facebookissa. Ihan onnistuneesti, sadepäiville ajoittaen. Tuli ilmoittautumisia reissuille ja liikenne sivustolle lisääntyi huomattavasti.

Mutta vieläkin olen vähän pihalla. Facebook-pikseli kannattaisi asentaa kuulemma ja tuon mainosjoukonkin tapauksessa olisi vielä vaikka mitä muuttujia mitä voisi säätää.

Yksi asia, mitä näissä pääsee pohtimaan on kohderyhmä.

Valitsenko esimerkiksi Facebookissa kohderyhmäksi minkä ikäisiä, mitä sukupuolta ja rajaanko joillain muuttujilla joitain pois tai toisaalta sisällytänkö esimerkiksi kiinnostuksen kohteiden perusteella?

Jotkut neuvovat, että kiinnostuksen kohteita kannattaa kohderyhmän asetuksiin määrittää. Esimerkiksi taiteesta kiinnostuneita. Asetuksista (sekä julkaisun mainostamisessa että mainosjoukon tapauksessa) voi valita vaikka kuinka monta kiinnostuksen kohdetta, ja kun yksikin kriteeri täyttyy, mainos näytetään.

Toisaalta jotkut neuvovat, että kiinnostuksen kohteilla ja muilla ei kannattaisi rajata pois potentiaalisia kiinnostuneita, koska he eivät välttämättä ole kertoneet Facebookille kiinnostuksen kohteitaan, tai alaansa tai koulutusalaansa tms.

Mutta jollei mitenkään rajaa, on suurempi riski tuhlata ihmisten aikaa ja mainosbudjettia näyttämällä mainosta sellaisille ihmisille, joita sen sisältö ei kosketa.

Toisaalta tarkallakaan asuinpaikan, iän, sukupuolen ja kiinnostuksen kohteiden ja muiden vastaavien rajauksella ei voi taata sitä, että mainosta näytettäisiin vain ja ainoastaan niille, joita se todennäköisimmin kiinnostaisi.

Monet kertovat Facebookissa ärsyyntyvänsä mainoksista tai ihmettelevänsä miksi juuri heille näytetään jotain mainosta, joka ei heidän elämäänsä mitenkään kosketa. Juuri  näistä edellä mainituista syistä sellaista tapahtuu. Koska kohdentaa ei voi täydellisesti.

Facebook-pikseli taas mahdollistaa sen, että mainosta näytetään juuri niille, jotka ovat yrityksen sivustolla käyneet. Siksi näet välillä mainoksia juuri siltä yritykseltä, jonka sivustolla syystä tai toisesta lähiaikoina kävit.

Tuota ”pikseliä” (en tiedä mistä nimi tulee, hämäävästi kuvapikseli vaan pyörii omassa mielessä) en itse vielä ole laittanut, toisaalta koska mietin hyötyä suhteessa ärsytystasoon näiden tapauksessa… Ja toisaalta koska en ole ehtinyt opetella sitä.

Jos menee liian monimutkaisesti, kannattaa tietty harkita ulkoistamista, hankkia palveluna toiselta yrittäjältä. Nykyään on olemassa jo yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan digimarkkinointiin somessa.

Kun mietin ensimmäisen lehtiprintti-mainokseni paikkaa, Taide-lehteä, se oli oikeastaan itsestäänselvä. Olin jo aiemmin ajatellut, että Taide-lehti voisi olla Se lehti, jossa taidematkoihin liittyvän mainoksen julkaisisin. Ja sitten kun sattumalta kyseisessä lehdessä kirjoitettiin minusta päätin jatkaa tavallaan ilmaiseksi puolestani aloitettua kampanjaa.

Olisi kyllä mukava tietää kuinka moni on tutustunut Taide-lehden mainokseni ”Joku Johanna Wahlbeck ” -heiton taustoihin joko niin, että on huomannut aiemman lehdenkin jutun ja muistaa sen nähdessään seuraavan numeron mainoksen, tai niin, että on mainoksen nähtyään tutustunut siinä mainittuun lähteeseen, edellisen numeron Keskusteluopas-palstaan…

En varmaan koskaan saa kokonaisuudessaan tietää! Mutta ainakin jotkut tutut ovat kommentoineet asiaa hyvällä ja kun soitin Taide-lehteen siellä revettiin nauruun kun kerroin mainoksen teksti-suunnitelman, hyvä, se oli tavoitereaktio 😀

Mitä tulee mainosten mahdolliseen ärsyttävyyteen, on ehkä hyvä muista enemmän tai vähemmän vanha viisaus: osaa ärsyttää, osa ostaa. Jollet kerro siitä, eli tiedota ja kyllä, mainosta, palveluasi tai tuotettasi, ei kukaan voi sitä ostaakaan.

Jotkut kammoavat kaupallisuutta, myös jotkut yrittäjät.

Joillekin on jo se liikaa, jos vaikka minä kerron pääkaupungin galleriasuosituksia yritykseni nimen alla, vaikken olisi niihin mitään maksullista toimintaa järjestämässäkään, vaan autan vain valitsemaan. Mutta jos julkaisun yhteydessä onkin Johanna Wahlbeck Oy, se ”oy” on joillekin jo punainen vaate. Vaikka olen pieni yksinyrittäjä, joka vasta haaveilee kasvusta ja yrittää elättää itsensä. Pienikin kampanjointi, edes alaviitteessä, voi ärsyttää. Silloin voi vain mielipiteet huomioon ottaen jatkaa asiantuntemuksensa levittämistä niissä kanavissa, joissa se (ainakin toistaiseksi) sallitaan.

Jos vierastat mainostamista, yritä ajatella asiaa tiedotuksen ja auttamisen kannalta. Jollet yrittäjänä kerro tarjonnastasi, ei kukaan saa myöskään juuri sinun tarjoamaasi apua ongelmaansa. Ja jollet tee voittoa, et voi jatkaa asiantuntemuksesi tarjoamista päätyönä. Leipä täytyy ansaita, yrittäjän tupla- tai triplaleipä. Leipä yritykselle ja sitten yritysmenojen ja lakisääteisten maksujen jälkeen sille työntekijäminälle palkkana ja korvauksina loput (miinus henkilökohtaiset verot yritysverojen jälkeen).

Usein neuvotaan miettimään mainoskampanjaakin rakentaessa tätä: mikä on se asiakkaan ongelma, jonka ratkaiset? Ihan hyvä kysymys. Tosin ongelma-sanan kohdalle laittaisin ehkä jotain muuta. Minkä asiakkaan tarpeen voit täyttää? Miten voit rikastuttaa asiakkaasi elämää? Miten voit auttaa häntä elämään parempaa elämää? Miten voit auttaa häntä olemaan onnellisempi? Miten voit auttaa häntä rakentamaan yhä paremman elämäntarinan itselleen? Miten voit auttaa häntä olemaan oman elämänsä sankari? Miten voit auttaa häntä vahvistamaan asemaansa, itseään? Tai miten voit piristää hänen päiväänsä mainoksellasi?

Tällaisen mainoksen julkaisin Facebookissa kampanjaa jatkaen. Eri alustoilla mainos on vähän erilainen, tässä screenshot padin mobiilinäkymästä kun mainos osui omalle kohdallekin, kuulunhan kohderyhmään 😀

 

Screenshot_20180623-151244

 

Olin juuri pelaamassa scrabble-tyyppistä sanapeliä kun päädyin oman mainokseni kohteeksi. Eli kun Facebookissa mainostaa mainosjoukon avulla ja antaa luvan näyttää mainosta eri alustoilla, se voi tulla vastaan esimerkiksi pelatessa.

Jäin kyllä pohtimaan sitä, että näin itse saman mainoksen kolme kertaa saman päivän aikana, muina päivinä en yleensä ollenkaan, vaikka mainosta näytettiin monta päivää.

Jos mietit miksi ”Lue lisää” on yllä mainoksessa englanniksi, se johtuu vain siitä, että tablettini yrittää olla liian fiksu. Koska kirjoitan usein englanniksi tai käytän sovelluksia englanniksi, se luulee minua englanninkieliseksi ja avaa usein suomenkielisiäkin sivustoja englanniksi, on se myös tehnyt automatisoidusti valokuva-albumin, jonka otsikko on ”Holiday in Finland” 😀 Eli eivät ole aivan täydellisen fiksuja nämä laitteet, mainostettaessakaan.

Tarkoitus on julkaista saman ”Joku Johanna Wahlbeck” -kampanjan mainos vielä ainakin Instagrammissa ja (samalla) Facebook-julkaisuna kesän aikana.

Pinkkejä vinkkejä mainostamiseen, nimimerkillä Kantapään kautta:

 • Mieti kohderyhmä
 • Kuka on ihanneasiakkaasi? Mitä tarkemmin sen kuvittelet, sitä paremmin osaat kohdistaa mainontaa
 • Kuka on tyypillinen asiakkaasi, millainen elämä hänellä on, mitä hän haluaisi hänelle kerrottavan ja miten?
 • Kysy palautetta usein, myös mainoksistasi
 • Kuuntele kriittisiäkin kommentteja, älä kuitenkaan ota yhtä kommenttia totuutena
 • Ilmaise asiasi mahdollisimman tarttuvasti
 • Ilmaise asiasi myös mahdollisimman helppolukuisesti, tässä silmäilykulttuurissa moni mainos menee ohi
 • Mieti mainosta tehdessäsi mitä lisäarvoa mainostamasi palvelu tai tuote tarjoaa ja yritä sanottaa se
 • Kerro helppolukuisesti myös se, miten palvelun tai tuotteen voi hankkia ja hinnan kertominenkin voi nopeuttaa ostopäätöstä (toisaalta jos kyseessä on esimerkiksi Facebook-julkaisun mainostaminen merkkimäärä ei välttämättä riitä kuin olennaiseen lyhyeen kuvaukseen)
 • Kuvita mainos brändisi ja asiasi mukaisesti, erottumistakin ajatellen, muista oikea kuvakoko (vinkkejä Facebookin mainoskuva-kokoihin täällä)
 • Vertaile mainoksia ja tuloksia
 • Vuosikello auttaa monia mainostamisessakin
 • Unohda tässäkin täydellisyys (joidenkin tutkimusten mukaan vähän vasemmalla kädellä tehdyt jopa vetoavat enemmän), mutta muista asiallisuus
 • Jos sanat ovat hakusessa, mieti miten kertoisit asian lyhyesti ja ytimekkäästi asiakkaalle kasvotusten ja kirjoita ylös
 • Budjetin kohdalla mieti mihin haluat sijoittaa ja toimiiko mainos hyvin myös yrityksesi mainoksena yleensä ottaenkin, eli onko mainostettu tuote tai palvelu ydintekemistä kuvaavaa, sellaiseen voi sijoittaa enemmän
 • Usein olen lukenut neuvottavan, että Facebook-kampanjoita ilman ei enää lyhy-algoritmien aikana saa kunnolla näkyvyyttä, toisaalta esimerkiksi julkaisuja ryhmiin jakamalla saa kyllä näkyvyyttä nostettua
 • Maksettujen Facebook-mainosten tapauksessa moni on suositellut ainakin noin viiden euron päiväbudjettia ja joitain päiviä näyttöä kerrallaan
 • Itse huomasin sivuliikenteen hiljentyvän superlämpimän toukokuun aikana ja panostin sitten kunnolla taidematkojen Facebook-mainontaan kesäkuun sadepäivinä otsikolla ”Piristää sadepäivääkin” & taidematkatiedoilla & Facebookiin muokatulla Taide-lehden mainosta mukailevalla kuvalla – Mieti miten itse hyödyntäisit mahdollisuusviestintää eli nopeaa reagointia esimerkiksi säätilaan tai vaalitulokseen
 • Seuraa erilaisia mainostoimistojen ja copywritereiden blogeja ja tilaa uutiskirjeitä, voit oppia paljon myös ihan ilmaiseksi
 • Ja tietenkin: puhu ihmisten kanssa, tästäkin. Ääneen sanottu on puoliksi tehty ja palaute kultaakin arvokkaampaa!

Ihanaa heinäkuuta ja kesää! Pidän heinäkuun lomaa bloggaamisesta, osin muustakin, ja palaan taas elokuussa 🙂


Lue lisää kirjoituksiani (viimeisimmästä vanhimpaan):

Epäonnistumisista (yrittäjän) arjessa – pinkkejä vinkkejä sitkeyteen

Joku Johanna Wahlbeck törmäsi omaan henkilöbrändiinsä valmistellessaan tekstiä henkilöbrändäyksestä – Pinkkejä vinkkejä, niin, henkilöbrändäykseen

Yrittäjän arkea merkitsevien sattumien keskellä – pinkkejä vinkkejä tässä hetkessä elämiseen

Yrittäjän urapolku – pinkkejä vinkkejä uran valintaan

Yrittäjän arkea koulutusten markkinoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea, tai vuoristorataa, pinkkejä vinkkejä palautumiseen

Yrittäjän arkea Venetsian biennaalissa – pinkkejä vinkkejä unelmien toteuttamiseen

Yrittäjän arkea demojen maailmassa – pinkkejä vinkkejä ilmaisiin maistiaisiin

Yrittäjän arkea nettisivusto-uudistuksen parissa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – erikoistumisesta ja lomailemisesta – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea videoinnin maailmassa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea huolitoimistossa – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea markkinoinnin meressä – pinkkejä vinkkejä

Yrittäjän arkea – pinkkejä vinkkejä

Johanna Wahlbeck Oy

Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta tästä blogista ja toiminnastani esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta:

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s